Kinderen maken Muziek in…….

Voor het tweede jaar op rij is h19 Centrum voor de kunsten op inspirerende wijze bezig om met het project ‘Kinderen maken Muziek in…Oosterhout’ een groot deel van de Oosterhoutse kinderen een instrument te laten bespelen. Het programma Kinderen maken Muziek is ontstaan uit een uniek samenwerkingsverband tussen het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Daarnaast zijn er ook lokale bijdragen door diverse partijen die dit initiatief een warm hart toedragen, zoals de Rabobank en de Gemeente Oosterhout. Initiatiefnemer en muziekconsulent Robert Spronk van h19 vertelt dat de samenwerking met de scholen zeer soepel verloopt en hij is heel enthousiast over de deelname en de inzet van de huidige drie projectscholen. Samen met muziekdocenten, vrijwilligers, leerkrachten en allerlei andere betrokkenen is het een project dat kan blijven groeien, liefst net zolang totdat we alle basisschoolkinderen in Oosterhout bereiken”, aldus Robert Spronk.

Kinderen maken Muziek nu ook op de Berkenhof en de Strijene

Kinderen maken Muziek in…..Oosterhout is schooljaar 2011 – 2012 gestart met Kindcentrum de Ontdekking. Dit schooljaar hebben de Berkenhof en de Strijene zich aangesloten.
Tijdens een nascholingscursus muziek werd het team van de Berkenhof door Robert Spronk enthousiast gemaakt voor dit bijzondere project. “Dit is iets voor onze leerlingen!” In de maand november hebben alle leerlingen vanaf groep 4 in verschillende oriëntatierondes kennis gemaakt met een aantal instrumenten. De leerlingen probeerden gitaar en basgitaar uit, hanteerden strijkstok en viool, haalden muziek uit het keyboard en bliezen op saxofoon en dwarsfluit. En iedere keer kwamen de leerlingen weer even enthousiast terug in de groep!
Het sloeg aan en dat bleek ook uit het aantal leerlingen dat zich opgaf voor dit project.
Van de 65 leerlingen die meededen aan de oriëntatierondes hebben zich maar liefst 48 leerlingen opgegeven!
Op maandag 14 januari was het dan eindelijk zo ver! De eerste leerlingen mochten hun instrumenten in ontvangst nemen. Bijna alle leerlingen kregen het instrument van hun eerste keuze.
Nu wordt er iedere maandag- en donderdagmiddag onder leiding van een aantal muziekdocenten van h19 volop gemusiceerd op de Berkenhof. Ze oefenen op school en thuis voor een eerste optreden!
Ook op De Strijene zijn de docenten van H19 en hun instrumenten warm onthaald. Bijna alle kinderen van de groepen 5 t/m 8 doen mee aan het project. Sinds januari klinkt er uit alle kamers en klaslokalen muziek. Leerlingen lopen trots met hun instrumenten door de school en oefenen in pauzes met elkaar. Zoals ze elkaar wekelijks ontmoeten tijdens de koorles op school en met elkaar zingen; zo zijn ze nu met elkaar aan het musiceren.
Door dit muziekproject ontwikkelen de kinderen individueel hun geheugen, abstractievermogen en muziekgevoel en door met elkaar te musiceren ontstaat er samenwerking, aandacht voor elkaar en veel meer motivatie. Door muziek en kunst ontwikkelen de kinderen zich “totaal”. Samen zijn de leerlingen nu op weg naar een groots concert samen met De Berkenhof en de Ontdekking. Het belooft een waar spektakel te worden.

Deel deze pagina via social media