Muzikanten gebruiken hersenen efficiënter

De Morgen meldt op 16 december 2013:

Mensen die een muziekinstrument bespelen, maken efficiënter gebruik van hun hersenen en zijn beter in staat tot creatief denken dan mensen zonder muzikale vorming. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie.

Wetenschappers van de Vanderbilt University in Nashville organiseerden een experiment waarbij muzikaal opgeleide proefpersonen en mensen zonder muzikale training dezelfde creatieve opdrachten uitvoerden.

Creatief en associatief
De deelnemers aan de test moesten bijvoorbeeld nieuwe toepassingen bedenken voor bestaande huishoudelijke artikelen. Ook speelden ze woordspelletjes waarbij het de bedoeling was zo veel mogelijk associaties te leggen tussen woorden.

Al snel werd duidelijk dat de muzikanten met meer en fantasievollere oplossingen kwamen dan de niet-muzikale proefpersonen. Uit aanvullend hersenonderzoek bleek dat de muzikanten hun brein ook efficiënter gebruikten tijden de opdrachten. De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Brain and Cognition.

Kwalitatief
“De muzikanten waren niet alleen vindingrijker, ze overdachten informatie ook op een kwalitatief betere manier”, zegt hoofdonderzoeker Bradley Folley. “We zagen veel meer activiteit in zowel hun linker- als hun rechterhersenhelft.”

Volgens de onderzoekers werken de hersenen van muzikale mensen mogelijk efficiënter omdat bij het bespelen van een instrument verschillende delen van het brein worden getraind.

Twee handen
“Mensen die een instrument bespelen, moeten bijvoorbeeld vaak met twee handen twee verschillende melodieën integreren in één muziekstuk”, zegt Folley. “Verder moeten ze erg goed zijn in het lezen van muzikale symbolen, wat voornamelijk met de linkerhersenhelft gebeurt. Maar tegelijkertijd geven ze vaak hun eigen interpretatie aan de muziek, en dat is vooral een taak van de rechterhersenhelft. Misschien zijn ze door die training beter in staat om informatie met beide hersenhelften te verwerken en uit te wisselen.”

Het efficiënte denkproces van muzikanten heeft volgens de wetenschappers ook invloed op hun intellectuele prestaties. Hun onderzoek wijst namelijk ook uit dat muzikale mensen gemiddeld een hoger IQ hebben dan personen die geen instrument bespelen.

Deel deze pagina via social media