Kunstmenu 2023-2024

Hieronder vind je het nieuwe bovenschoolse kunstmenu voor schooljaar 2023/2024 bomvol met mooie kunstzinnige projecten en voorstellingen. Laat je leerlingen in aanraking komen met kunst en cultuur, wakker nieuwe vuurtjes aan en prikkel de grote magie van de verbeelding! 

Laat je inspireren door het kunstmenu en kies een activiteit die past bij jouw school, jouw klas of bij de ontwikkeling van jouw leerlingen. Wil je graag meer info of ondersteuning bij het kiezen van voorstellingen? Maak dan een bel- of video afspraak via mail: lydiasnoeren@h19.nl.

De inschrijving voor seizoen 2023-2024 is gesloten.

(POPPEN)THEATER
Groep 1-2 / Unit 1

Jeugdvoorstelling Spring, theater Smoespot - man met banjo en eekhoornpop, vrouw met hondenpop

Spring

Didi is een eekhoorn. Die springen van tak naar tak. Maar… wat als je niet durft? Ze krijgt hulp van Storm, een hond. Honden zoeken en speuren. Maar… wat als je niets te zoeken hebt? Samen openen ze een detectivebureau.

Springen of niet springen, dat is de vraag

Foto: Michiel Bos
Beeld uit de jeugdvoorstelling Een thuis voor Muis, man (Jacobus Wieman) met muispop

Een thuis voor muis

Boem Muis landt met een plof of een plank midden in de boekenkast. Hij is niet zomaar een muis, vindt hij zelf. Maar een muis van de bovenste plank. Een muis die reist door de elementen aarde, lucht, water en vuur. Waar hoort hij thuis?

Een prentenboek komt tot leven

Foto: Moon Saris Beeld uit jeugdvoorstelling Vaarwel, vrouw op podium met kwallenpoppen

VaarWel

Een groot leeg strand. Een oceaan die golft en klotst. Een onverwachte ontmoeting met een zeebeest dat spettert en briest. We springen samen in het diepe…
We vieren de vriendschap, al is het maar voor even.


Avontuur over een zee van dromen

Foto: Laros en De Jong Beeldmakerij Beeld uit jeugdvoorstelling De Wolkenfabriek, vrouw in decor met huis, bomen, vijver en wolken

De Wolkenfabriek

Elke avond luistert Willy de wolkenmaker naar het weerbericht zodat hij weet welke wolken hij de lucht in moet sturen. Morgen wordt het een mieters mooie dag en heeft Willy heeft dus een dagje vrij.

Maar wat als Wolly, de weerkip, toch wat wolkenknopjes indrukt?

(VERTEL)THEATER
Groep 3-4 / Unit 2

Foto: Het Verteltheater, man met cello en vrouw in een maisveld

Het Hartroerende verhaal van Hartenhaas

De laatste weken is geen druppel water gevallen. Alle dieren worden bang. Want als er geen regen valt, is er geen water. En als er geen water is, is er geen leven. Alleen dood. Gelukkig is bedachtzame beer bij de pinken!

Maar dan komt Haas. Hartenhaas

Beeld uit jeugdvoorstelling Nachtreis, twee mannen op een podium, van wie een met een contrabas

Nachtreis


Nachtreis is het vluchtverhaal van Sahand. Hij was nog maar vijf jaar oud toen hij, tijdens de Iran-Irak oorlog door de bergen moest vluchten. Een vluchtverhaal van een kind, vermengd met de volksverhalen van zijn vader.

Prachtige en poëtische voorstelling die je in het hart raakt

Beeld uit jeugdvoorstelling En niemand wist waarom, man met trompet en vrouw met telefoontoestel

En niemand wist waarom

Op een dag is de koningin verdrietig en niemand weet waarom. De koning wil haar graag helpen en wringt zich met behulp van de kinderen in allerlei bochten om haar op te vrolijken. Er is alleen één ding dat hij daarbij over het hoofd ziet… 

Een modern sprookje voor kinderen vanaf 4 jaar

Beeld uit jeugdvoorstelling De Drakentemmer, twee mannen met een krijttekening van een draak

De Drakentemmer

Op het eiland Krijt kennen de mensen alleen de kleuren zwart en wit. Alle andere kleuren zoals rood, groen en blauw zijn ooit uit hun leven verdwenen. Dat had de vuurdraak gedaan zeggen ze, maar niemand weet nog waarom.


Een nieuwsgierig jongetje gaat op zoek naar het antwoord

FILM
Groep 5-6 / Unit 2

Beeld uit film Otto, animatie, 3 poppetjes

Filmtastisch!

In dit zaalprogramma verkennen leerlingen hun eigen fantasie en die van de maker. Wegdromen in een andere wereld, het onmogelijke verbeelden, in films is het allemaal mogelijk.


Kritisch en met een frisse blik naar films te kijken

Beeld uit film Kuap, kikkervisjes animatie

Natuur, camera, actie!

Gebruik de kracht van film om belangrijke thema’s aan te snijden. Duurzaamheid, activisme, plasticvervuiling, groen en groei zijn allemaal onderwerpen die we aan deze generatie willen meegeven.

Waarom raakt een film je eigenlijk?

Jongen vanaf de rug gezien, kijkend naar de zee

Door de lens van een ander

Leerlingen gaan na een selectie korte films in de filmzaal in gesprek. Verschillende onderwerpen binnen Mens & Maatschappij staan centraal, maar we zoomen ook in op de filmaspecten.

Hoe vertelt de filmmaker het verhaal?

DANS
Groep 7-8 / Unit 3

Beeld uit jeugdvoorstelling Dummies, drie personen van wie een met een bezem, een ligt op de grond, een rent weg

Dummies

Dummies is relevant, herkenbaar en toont op een speelse manier de absurditeit van onze gewoontes. De bewegingstaal van de dansers is indrukwekkend door het snelle, acrobatische partnerwerk en de fysieke risico’s.


Een aparte kijk op wat wij als ‘normaal’ beschouwen

Beeld uit jeugdvoorstelling De Troostprijs,dansend gezelschap op een podium met piano en viool

De troostprijs

Als we kijken naar de sterren aan de hemel, zijn mensen klein en onbelangrijk. Dat kan niet! Dus maken we van onszelf sterren. We houden toespraken, we maken erepodia. We belonen elkaar met prijzen. Elke prijs is een troostprijs.

En toch zijn en blijven we nietige wezens

Beeld uit de jeugdvoorstelling ARK, twee acrobatische dansers op een sculptuur

ARK

Twee dansers vinden elkaar in de uitdaging om een sculptuur, een octahedron, te beheersen. In hun poging om te gaan met iets dat groter is dan zijzelf, benaderen ze het object onderzoekend, speels en vloeiend, maar ook ruw en risicovol.

Een voorstelling over evenwicht, veiligheid en vertrouwen

Beeld uit jeugdvoorstelling The Match, dansers in voetbalkleding

The Match

The Match is een humoristisch gedanste voetbalwedstrijd. Met veel energie duiken de dansers in het spel. Even terugspoelen in slow motion, was die rode kaart nou wel of niet terecht? Een hilarische voorstelling compleet met volkslied.

Voor zowel jongens als meisjes!

Schoolbrede voorstelling

Man met een hoepel en spelende kinderen

De Driedaagse

Klusbedrijf Smorenberg: Deze klusjesman doet in tergende slowmotion zijn ogenschijnlijk eenvoudige werk. Waarom komt hij allerlei spullen uit de klas halen? En waar komt dat glitterpoeder vandaan dat hij al uren staat op te vegen?

Theatrale soloperformances die zich gedurende drie dagen afspelen

Tip!
We proberen de voorstelling te boeken die het meeste uitgekozen wordt. Graag zelf daarom de voorkeuren bepalen en het aanbod niet verspreiden onder je collega’s. Anders lopen we het risico op teleurgestelde leerkrachten die niet de voorstelling krijgen die zij het liefste willen. We kijken voor het boeken ook naar het totale financiële plaatje en de mogelijkheden van de gezelschappen.

Deel deze pagina via social media