Gedichtenboom Vaarwater

Op zondagmiddag 23 maart is aan het Wilhelminakanaal de gedichtenboom Vaarwater geplaatst; een kunstwerk van een in Oosterhout geboren kunstenaar Regina Verhagen (overleden in 2011).

Ze maakte het kunstwerk in 2007, in samenwerking met schrijver/dichter Gerrit Krol (overleden in 2013).

Vaarwater is een bijzonder kunstwerk, gecreëerd voor een bijzondere plek. Het was onderdeel van het project Woordenstroom, een taal/beeldroute langs de vaarweg Lemmer/Delfzijl. Het is een twaalf meter hoge tekstboom, gemaakt van aluminium en staal, met daarop het gedicht Vaarwater van Gerrit Krol. Omdat het een tijdelijke installatie was, moest het na vijf jaar weer worden verwijderd.

Dankzij de broer van Regina, Laurence, heeft het beeld nu een andere bijzondere plek gevonden: langs het vaarwater in Oosterhout. Laurence Verhagen heeft zich ingespannen om het kunstwerk veilig te stellen en heeft het aangeboden aan de gemeente Oosterhout. Oosterhout reageerde positief op dit aanbod en geeft nu gelegenheid tot herplaatsing.

Laurence Verhagen: “Wat ons betreft, had dit kunstwerk het best op de originele plek kunnen blijven staan. De sculptuur en het gedicht waren namelijk specifiek voor deze plek bedacht. Omdat dit niet mogelijk was en wij dit kunstwerk graag wilden behouden als monument, ter nagedachtenis aan Regina, leek het ons het beste om de sculptuur aan de gemeente Oosterhout aan te bieden. Regina heeft hier namelijk al meerdere werken gerealiseerd, zoals de inrichting van de trouwzaal van het Oosterhoutse stadhuis en het strooiveld op de begraafplaats Leijsenakkers.”

De herplaatsing van de tekstboom is mede georganiseerd door h19, Theek5, de cultuurcoach en de Cultuurfabriek. De opening is opgeluisterd door muziek en dans van leerlingen van h19. Ter gelegenheid van deze opening zal er ook een online boek worden gelanceerd met gedichten en tekeningen van de gedichtendag van vorig jaar. In de periode van 23 maart tot 14 april wordt bovendien werk van leerlingen van Effent College en Mgr. Frenckencollege, dat geïnspireerd is op Vaarwater, tentoongesteld in de Publiekshal van het gemeentehuis.

Hier een impressie van de indrukwekkende opening. Kijk hier naar een video van de opening.

 

Deel deze pagina via social media